Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
II. János Pál
  2022-04-02 12:56:54, szombat
 
  Rómában, 2005. április 2-én hunyt el Szent II. János Pál pápa (latinul: Ioannes Paulus PP. II; született: Karol Józef Wojtyła, Wadowice, 1920. május 18.) a katolikus egyház feje 1978-tól haláláig.
II. János Pál volt a harmadik leghosszabb ideig hivatalban lévő pápa Szent Péter és IX. Piusz után. Kétségtelenül ő a történelem eddigi legismertebb és legközkedveltebb pápája, ugyanakkor a legismertebb lengyel a világon.
Karol Józef Wojtyła a dél-lengyelországi, Krakkótól 50 km-re fekvő Wadowicében született. Édesapja, Karol Wojtyła katonatiszt volt az Osztrák-Magyar Monarchiában, édesanyja, Emilia Kaczorowska tanítónő. Hívő katolikus családból származott. Karol három gyermek közül a legfiatalabb volt, de nővére meghalt, mire ő megszületett. A Karol nevet apja azért adta fiának, mert nagy tisztelője volt IV. Károly magyar királynak.
1929-ben édesanyját, 1932-ben orvos bátyját, Edmundot, 1941-ben édesapját is elvesztette. Érettségi után beiratkozott a krakkói Jagelló Egyetemre és egy színjátszó iskolába. A náci megszállás idején az egyetemet bezárták, ekkor egy kőbányában, majd egy vegyi üzemben dolgozott. Sokat sportolt (síelt, túrázott, kajakozott, úszott és focizott), és különböző színjátszókörökben is részt vett.
1942-ben jelentkezett az illegalitásban működő krakkói szemináriumba. Ebben az időben színtársulatban is játszott. 1946. november 1-jén szentelték pappá. Ezután a Krakkói főegyházmegye érseke Rómába küldte, hogy doktori tanulmányokat folytasson. Ezalatt elzarándokolt a híres stigmatizálthoz, Pio atyához, aki megjósolta neki, hogy egy napon övé lesz ,,a legmagasabb tisztség az Egyházban". És, akit 2002-ben éppen ő emelt a szentek sorába. 1948-ban visszatért Lengyelországba. 1949-től a Szent Flórián-templom plébánosaként és egyetemi lelkipásztorként működött. 1951-1953 között teológiai és filozófiai tanulmányokat folytatott, majd az erkölcsteológia professzora lett.
1958-ban szentelték püspökké és nevezték ki krakkói segédpüspökké. 1964. január 13-án Krakkó érseke lett, 1967. június 26-án pedig bíboros. Részt vett a második vatikáni zsinaton (1962-1965). 1978-ban, VI. Pál pápa halála után tagja volt a konklávénak, amely megválasztotta I. János Pál pápát, aki 33 nap uralkodás után máig nem tisztázott körülmények közt elhunyt. Wojtyła érsek visszatért Rómába, hogy részt vegyen az újabb pápaválasztáson.
II. János Pált 1978. október 16-án választották pápává. Október 22-én, szabad ég alatt, a Szent Péter-bazilika előtti téren mutatta be székfoglaló szentmiséjét, melyen 117 bíborossal karöltve és mintegy negyedmillió emberrel imádkozott együtt. 264. volt az egyházfők sorában, 455 év óta az első nem olasz származású, és az összes addigi pápa között a legelső, aki egy szláv nép fia. Ezért különösen magáénak érezte azoknak a népeknek a felhívását, akikhez a két szent testvér, Cirill és Metód fordult.
Pápai tevékenységét végigkísérte a népek és vallások közti egyetértés elősegítése, ennek jegyében bocsánatot kért az egyház múltbéli bűneiért. Erkölcsi tanításában konzervativizmus, valamint az emberi élet és méltóság melletti kiállás jellemezte. Társadalmi kérdésekben egyaránt kritizálta a ,,létező" szocializmust és a kapitalizmust. Szorgalmazta a keresztény gyökerek megemlítését az Európai Unió alkotmányában. A béke híve volt, többször felemelte szavát a háborúk ellen.
Több mint 100 utazást tett külföldre, nagyobb utat járt be, mint az összes addigi pápa. A világsajtó hamar elkeresztelte ,,utazó pápá"-nak. 1338 embert avatott boldoggá és 482-t szentté. Boldoggá avatta többek között Kalkuttai Teréz anyát 2003-ban; a magyar szentek közül ő avatta szentté Kingát, IV. Béla király egyik lányát 1999-ben, valamint Hedviget, Nagy Lajos leányát. 2004-ben pedig boldoggá avatta IV. Károlyt.
Jóllehet IX. Piusz 1846-os megválasztása óta ő volt a legfiatalabb pápa, huszonöt év apostoli tevékenység és két merénylet után egészsége már nem volt a régi. 1991-ben állapította meg egy orvos, hogy a pápa Parkinson-kórban szenved (a Szentszék csak halála után erősítette meg a hírt.) Utolsó éveiben gyakran vetették fel, hogy mondjon le pápaságáról gyöngülése miatt, ő azonban tartotta magát a gyakorlathoz, ami szerint a pápa nem mond le betegség miatt, hanem haláláig ül a trónján, Istenre bízva a döntést, hogy meddig kell betöltenie hivatalát.
2005. február 1-jén a pápát kórházba szállították, mert influenzától és torokgyulladástól szenvedett. Bár ebből még felépült, pápasága óta először nem tudott részt venni a hamvazószerdai szertartásokon. Február 24-én belázasodott, és nehezen kapott levegőt, emiatt újra kórházba szállították, és gégemetszést hajtottak végre rajta. Március 13-án visszatért rezidenciájába. A húsvéti misét sem tudta pontifikálni, csak integetett a hívek tömegének.
Március 31-én egy fertőzés következtében belázasodott, de kérésére nem vitték kórházba, mert a Vatikánban szeretett volna meghalni.
Április elsején állapota egyre rosszabbodott. Ugyanezen a napon szívrohamot is kapott. Délután öt óra körül elveszítette az eszméletét, és április 2-án 21 óra 37 perckor elhunyt. A halálhírt Joaquín Navarro-Valls vatikáni szóvivő jelentette be. Temetésére április 8-án került sor a vatikáni Szent Péter-bazilikában. A szertartást a bíborosi testület dékánja, Joseph Ratzinger vezette.
Utóda, XVI. Benedek pápa 2011. május 1-jén boldoggá avatta és ünnepét október 22. napjában jelölte meg, majd 2013. július 5-én Ferenc pápa aláírta a szentté avatásához szükséges dokumentumot. Szentté avatására 2014. április 27-én, az Isteni irgalmasság vasárnapján került sor, XXIII. János pápával együtt.





 
 
0 komment , kategória:  Vallás 3.  
Címkék: konzervativizmus, legközkedveltebb, lelkipásztorként, erkölcsteológia, lengyelországba, színtársulatban, pápaválasztáson, stigmatizálthoz, lengyelországi, rezidenciájába, illegalitásban, hamvazószerdai, megválasztotta, szertartásokon, tanulmányokat, következtében, szocializmust, segédpüspökké, kapitalizmust, megválasztása, elzarándokolt, elkeresztelte, főegyházmegye, szemináriumba, kétségtelenül, rosszabbodott, alkotmányában, tevékenységét, plébánosaként, legfiatalabb, negyedmillió, végigkísérte, monarchiában, legismertebb, beiratkozott, gégemetszést, katolikus egyház, harmadik leghosszabb, történelem eddigi, legismertebb lengyel, legfiatalabb volt, krakkói Jagelló, színjátszó iskolába, náci megszállás, egyetemet bezárták, vegyi üzemben, illegalitásban működő, időben színtársulatban, híres stigmatizálthoz, legmagasabb tisztség, szentek sorába, erkölcsteológia professzora, János Pál, Szent II, Ioannes Paulus PP, Karol Józef Wojtyła, Szent Péter, Karol Wojtyła, Magyar Monarchiában, Emilia Kaczorowska, Jagelló Egyetemre, Szent Flórián-templom, János Pált, Szent Péter-bazilika, Európai Unió, Kalkuttai Teréz, Nagy Lajos, Jóllehet IX, Joaquín Navarro-Valls, Szent Péter-bazilikában, Joseph Ratzinger,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szent György napi hiedelmek, s...  Ünnepelj csak  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Rögtön puha Mézes Krémes  Mindenünk, amink van, amit sze...  Muratáj  Facebookon kaptam  Sokkal bölcsebb a természet,  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Viharban csak az a fa marad ál...  Facebookon kaptam  Mosolyogtál már ma?  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Az elfogadásnak...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  A könnyek összegyűjtése  Viharban csak az a fa marad ál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Esti kép  Beney Zsuzsa - Tavasz  Facebookon kaptam  Becsüld meg azt amid van,...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Beney Zsuzsa - Sirató  Tehetségtelen gyerek nincs.  Gárdonyi Géza - Április végén  Facebookon kaptam  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Két ember becsülete  Kellemes esti időtöltést  Szép estét kedves látogatóimna...  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Föld napja április 22  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Minden gyerek jó.  Facebookon kaptam  Idézetek a barátságról  Naplemente  Próbálkozni kell ahhoz,  Facebookon kaptam  Az udvariasság alapja: önismer...  Föld napja április 22  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Bella István: Zsoltár  Szent György napi hiedelmek, s...  Emberként automatikusan értéke...  Facebookon kaptam  Bella István: Zsoltár  Facebookon kaptam  Búzaszentelés  A föld szépségéért  Maradék idő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gábor Dénes gondolata  Facebookon kaptam  Naplemente  Paul David Tripp Április 24  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Föld napja április 22  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Mindenünk, amink van, amit sze...  A Föld napja  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa  Naplemente  Föld napja április 22  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  Esti kép  Ahogy emelkedik a rezgés...  Facebookon kaptam Krisztinától 
Bejegyzés Címkék
katolikus egyház, harmadik leghosszabb, történelem eddigi, legismertebb lengyel, legfiatalabb volt, krakkói Jagelló, színjátszó iskolába, náci megszállás, egyetemet bezárták, vegyi üzemben, illegalitásban működő, időben színtársulatban, híres stigmatizálthoz, legmagasabb tisztség, szentek sorába, erkölcsteológia professzora, második vatikáni, újabb pápaválasztáson, egyházfők sorában, összes addigi, egyház múltbéli, emberi élet, keresztény gyökerek, béke híve, háborúk ellen, világsajtó hamar, magyar szentek, legfiatalabb pápa, pápa Parkinson-kórban, pápát kórházba, hamvazószerdai szertartásokon, húsvéti misét, hívek tömegének, fertőzés következtében, napon szívrohamot, halálhírt Joaquín, vatikáni Szent, bíborosi testület, szentté avatásához, konzervativizmus, legközkedveltebb, lelkipásztorként, erkölcsteológia, lengyelországba, színtársulatban, pápaválasztáson, stigmatizálthoz, lengyelországi, rezidenciájába, illegalitásban, hamvazószerdai, megválasztotta, szertartásokon, tanulmányokat, következtében, szocializmust, segédpüspökké, kapitalizmust, megválasztása, elzarándokolt, elkeresztelte, főegyházmegye, szemináriumba, kétségtelenül, rosszabbodott, alkotmányában, tevékenységét, plébánosaként, legfiatalabb, negyedmillió, végigkísérte, monarchiában, legismertebb, beiratkozott, gégemetszést, jelentkezett, gyakorlathoz, szállították, dokumentumot, elveszítette, influenzától, megszületett, választották, szentmiséjét, belázasodott, szorgalmazta, megemlítését, pontifikálni, katonatiszt, professzora, pápaságáról, wadowicében, leghosszabb, székfoglaló, kérdésekben, konklávénak, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 75 db bejegyzés
e év: 582 db bejegyzés
Összes: 34593 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4058
  • e Hét: 26348
  • e Hónap: 48615
  • e Év: 181169
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.